
Following are the Government’s responses to questions received concerning Sources 
Sought Notice No. QPL—FPR-Kits: 
 
 

Question #1: How many FPR kits are we required to submit for qualification 
testing? 

 
Response: Please see Section 4.4 of Specification No. NWS-D111-5-SP001. 
 
 
Question #2: Are we expected to give the FPR qualification kits at no cost to the 

Government? 
 
Response: Please see Section 4.4 of Specification No. NWS-D111-5-SP001. 
 
 
Question #3: Does the NWS just want the kits and the NWS technicians will 

rebuild the F&P gauge with the FPR kit? 
 
Response: Yes. 
 
 
Question #4: What is the due date for the qualification kits that you feel is 

acceptable? 
 
Response: Please reference the sources sought notice, which states, in part, 

the following: 
 

Applicants which desire to compete for the first award from 
this QPL (which, as noted above, is anticipated to take place 
on September 10, 2008) are cautioned to deliver their 
required FPR kits and documentation sufficiently early to 
allow the Government at least 60 days to complete the 
Government Verification portion of qualification testing. 



Following are the Government’s responses to additional questions received concerning 
Sources Sought Notice No. QPL—FPR-Kits: 
 
 

Question #5: Will the Government make available as Government-Furnished 
Equipment (GFE) a set of the calibration weights (described in 
Section 3.2.2.1 of Specification No. NWS-D111-5-SP001) required 
for the tests in Sections 4.2.2.2.1 and 4.4.1.1 of the specification? 

 
Response: No.  Actual NWS calibration weights are not required for Applicant 

testing.  The information necessary to meet all test levels is 
contained in Sections 3.2.2.1, 4.2.2.1, and 4.2.2.2.1 of Specification 
No. NWS-D111-5-SP001. 

 
 
Question #6: Will the Government make available as GFE a Fischer and Porter 

(F&P) gauge so that qualification tests (called for in Section 4 of 
Specification No. NWS-D111-5-SP001) can be performed on a kit 
installed in an actual gauge? 

 
Response: No.  There is no requirement in Specification No. NWS-D111-5-

SP001 that calls for Applicant Testing to be performed on an FPR 
kit installed in an actual F&P gauge. 



Following are the Government’s responses to additional questions received concerning 
Sources Sought Notice No. QPL—FPR-Kits: 
 
 

Question #7: Could you please send me the inside dimensions (diameter and 
height in inches or mm) of the collecting bucket, as well as the 
space between the bucket and the inside wall of the F&P shell 
(cover)?  

 
Response: Please refer 

to this 
picture: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Question #8: Also, I would like to know more about the current procedures of 
emptying and reinstallation of the empty bucket on the weighing 
mechanism.  

 
Response: The bucket includes a flexible drain tube.  During normal operation 

the free end of the drain tube is clipped to the rim of the bucket.  To 
empty the bucket, the free end is unclipped, lowered below water 
level, and the stream directed into a disposal receptacle.  If bugs or 
debris block the drain tube fitting, the bucket is lifted off, emptied, 
cleaned out, and re-installed. 

  
 
Question #9: Is the method of weighing the precipitation quantity in the bucket 

(H2O in g) mandatory, or other methods (example: the height of 
H2O column) can be proposed too? 

 
Response: Detection of precipitation quantity shall be by weight. Please see 

Section 3.1.5 of Specification No. NWS-D111-5-SP001. 



Following are the Government’s responses to additional questions received concerning 
Sources Sought Notice No. QPL—FPR-Kits: 

 
 
Question #10:  In 3.3.1.3, it specifies the operational environmental conditions for 

"precipitation measurement requirements".  Does this include the 
display functionality? 

 
Response: The range of environmental conditions specified in the subsections 

under Section 3.3.1, Environmental Conditions, applies to the entire 
FPR kit.  Even those portions of the FPR kit which Specification No. 
NWS-D111-5-SP001 does not specifically require to be tested at 
the full range of environmental conditions shall be able to function 
properly within the full range of environmental conditions. 

 
 
Question #11:  In Section 4.1.1 it says "b) an extension of the cross reference 

that will act as a demonstration plan for Government Inspectors to 
find the functionality on the actual product."  What kind of extension 
would perform such a task?  Can you give an example or some 
further explanation. 

 
Response: As an example, if the Applicant were to provide the cross reference 

in tabular form, the Applicant could extend the cross reference table 
to include a column explaining how a Government inspector can 
find the functionality on the actual product.  As another example, if 
the Applicant were to provide the cross reference in report format, 
the Applicant could extend the report to include an explanation of 
how a Government inspector can find the functionality on the actual 
product. 



Following is the Government’s response to an additional question received concerning 
Sources Sought Notice No. QPL—FPR-Kits: 

 
 
Question #12:  Regarding the 7 FPR kits that we must supply to you for 

qualification tests and demonstrations, do these 7 kits also need to 
include the solar panels, batteries, and solar regulators, or just the 
actual instruments themselves?  

 
Response: The Government requires whole kits, not just instruments.  The 

whole kits are necessary to accomplish the testing and evaluations 
called for by Section 6 of Specification No. NWS-D111-5-SP001.  
The attention of prospective Applicants is directed to the last two 
sentences of the second paragraph of Section 4.4, which state: 

 
At the conclusion of the Government Verification, the 
Government will return to the Applicant the seven FPR kits.  
In the event that the Applicant subsequently receives a 
contract from the Government for production quantities, the 
Applicant may tender for acceptance any or all of these 
seven FPR kits. 



Following are the Government’s responses to additional questions received concerning 
Sources Sought Notice No. QPL—FPR-Kits: 
 
 

Question #13: Can the tests specified in 4.4.1.1 be changed to test points 
that match our calibration weights?  Can fewer points be 
used at each temperature?  We cannot duplicate the points 
in the table without the NWS set of weights. 

 
Response: It is acceptable for the Applicant to provide historical test 

data that shows that the Applicant’s unit meets or exceeds 
requirements over the range and conditions outlined in 
Section 4.4.1.1 of Specification No. NWS-D111-5-SP001 
rather than performing the tests addressed in Section 
4.4.1.1.  Reference the seventh sentence of the first 
paragraph of Section 4.4 of Specification No. NWS-D111-5-
SP001, which states: 

 
If a Applicant has historical test data that shows his 
COTS item will perform as required, and if the 
Applicant can augment/explain the test for the 
Government to determine equivalence, the 
Government will accept certified historical data 
collected under the same requirements in lieu of 
running the tests below. 

 
Recognizing that Section 4.4.1.1 calls for “randomly selected 
FPR kits” to be tested, it is expected that if an Applicant 
substitutes historical test data with an 
augmentation/explanation, the historical test data will 
encompass the testing of more than one unit. 

 
 

Question #14: 3.3.4 Availability Requirements asks for availability of 93% 
without specifying response time and travel time.  Availability 
cannot be computed without this information from the 
government. 

 
Response: The Fischer and Porter/Belfort Precipitation Gauge is 

considered to be a remote system without onsite service or 
parts.  The mean-time-to-repair (MTTR) for this system 
includes failure notification time, response time, part delivery 
time, and repair time.  The MTTR for this system is 2 weeks 
(336 hours). 

 



Question #15: 4.4.3.1 Storage tests cannot be conducted by vendors in the 
qualification tests due because of the one year requirement.  
Is this test waived for the qualification tests? 

 
Response: The Applicant is required to address the Storage Test 

requirement.  If the Applicant does not have historical test 
data which addresses this requirement, the Applicant may 
perform the storage test by analysis and address its findings 
in the report that is required to be submitted by Section 4.4 
of Specification No. NWS-D111-5-SP001.  In this scenario, 
the analysis must be based on the conditions of storage 
stated in Section 4.4.3.  The Government realizes that the 
analysis will be the Applicant’s “informed guess.”  In regards 
to the storage test requirement, Applicants are cautioned to 
recognize the ramifications of the final three sentences of 
Section 4.4.3, which state: 

 
Two units accepted by the Government will be 
retained in storage for one year to verify the storage 
test requirements.  At one year the units will be 
installed and examined.  Any deficiencies discovered 
shall be corrected by the Applicant on all units. 



Following are the Government’s responses to additional questions received concerning 
Sources Sought Notice No. QPL—FPR-Kits: 
 

Question #16: If the OEM’s specification on a particular part is not the same 
as the Government’s specification, but we have tested the 
part and found that it meets the Government’s specification, 
is an exception to the Government’s specification required? 

Response: No. The Government will verify performance of the part 
against the Government’s specification. 

 
Question #17: Our kits and most of our documentation are ready to submit, 

but we are having some difficulty obtaining documentation 
from one of our suppliers.  Should we wait and submit 
everything at one time or can we submit what we have now 
and submit the rest later? 

Response: It is recommended that you submit what you have available 
now with the rest to follow; however, you still must submit 
everything that is required.  Should all the material be 
submitted and the Government verification be completed 
prior to the award date, your product will be qualified and 
eligible for award. 

 


